8 съвета при покупката на зарядно за преносим компютър

универсално зарядно

Зарядните за лаптопи не са вечни. Силно вероятно е да дадат някакъв дефект в процес на работата. Понякога домашните любимци или децата могат да предизвикат повредите. Друг път зарядното просто може да откаже.
Много хора избързват и купуват несъвместимо или некачествено захранване за лаптопа си. Понякога тези зарядно може да работят нормално на пръв поглед в началото, след това обаче може да предизвикат повреда. След като прочетете нашите съвети вие ще сте по – информирани и ще се предпазите от неуспешни покупки.
1 Може да пропуснете важни технически характеристики и да предпочетете цена. Понякога евтините захранвания могат да доведат до повреда.
2 Зарядното, което ще купувате трябва да е технически съответно с лаптопа ви. Особено внимание обърнете на напрежението – волтовете (V) и амперите (A).
букси за зарядно
3 Избягвайте да купувате универсално зарядно за лаптопа си. Прибягвайте до такива, само когато въобще не можете да откриете подходящо за вашия модел. Доста от универсалните зарядни не са „изпипани“ технически и могат да доведат до повреда.
4 Някои зарядни не са пригодени да работят на високи температури. Често се случва да забележите, че зарядното е топло. Особено лятото дори и качествените зарядни може да „прегреят“. Помислете за място, където зарядното ще е на хладно и ще може да се охлажда.

универсално зарядно
5 Почти всички производители на лаптопи препоръчват определени зарядни за определените модели. Те трябва да съвпадат по техническите спецификации(можете да ги видите на задната част на лаптопа).
6 Зарядното и батерията трябва да съвпадат технически. В противен случай това може да ви излезе скъпо.
7 Качествените зарядни имат защита против пренапрежение. Интересувайте се дали това, което мислите да купите също има.
8 И накратко се придържайте към поговорката, че „евтиното може да струва скъпо“.

5 начина да бъдем „зелени“

пестене на енергия

Ако искате да живеете в хармония с природата и да допринесете за нейното опазване, то тогава би трябвало да сте наясно какво да правите. Ако все пак нямате много информация, а имате желание, следващите съвети ще ви помогнат:

1 Рециклирането на хартия, картон, пластмаса, стъкло и метали, ще намали рязко нуждата от добиването на нови суровини.  Тази практика ще запази много гори, вода, горива, който ще бъдат използвани или замърсени. Така освен природата ще спестите и пари. Ще бъдете учудени съвременната техника, какъв широк набор от материали е способна да рециклира.

2 Следващата стъпка е да намалите използването на електрическа енергия. Преобладаващата част от изкопаемите горива (най – големите замърсители) биват използвани за добива на електрическа енергия. Има ли включен в електрическата мрежа телефон или зарядно за лаптоп, когато не се използват ? Добра практика е устройствата, които имат презарядни батерии да се изключват малко след, като се заредят. Освен това е доказано, че дори когато няма включен телефон към зарядното, то продължава да черпи ток от мрежата(т.н. вампирска консумация на ток).

спести енергия

3 Намалете използването на автомобила. Това ще спести много замърсяване , гориво и пари. При всяка възможност се качете на колелото или ползвайте колективен транспорт.

4 Вместо да купувате нови дрехи, електроника или книги, е добре да проверите какво имате в наличност и дали може да се използва максимално дълго. Все пак, ако сте решили да правите покупки и имате непотребни вещи, можете да ги дарите на нуждаещи се. Така ще сте спокойни, че сте предотвратили ново замърсяване на околната среда. Известните сайтове, като http://prodavalnik.com/ ще ви помогнат да се отървете от всичко, което не ви е необходимо.

energiina efektivnost

5 Купувайте наистина необходими неща. Доста хора купуват неща, които почти не използват. Те най – често изпитват удоволствие от самото закупуване на стоката, без огледа на бъдещото и използване и необходимостта и. Така те допринасят за замърсяването на околната среда. Добре е да преценяте, кога нещо ще ви е необходимо дълго време, и кога не толкова.

Грижи за зарядното за лаптопа

адаптер за лаптоп Sony Vaio

Зарядното е едно от най-ценните неща свързани с лаптопа. Без него имате 2 или в най – добрия случай няколко повече часа работа. Притежаването на изправно зарядно за лаптоп е критична част от поддръжката на лаптопа. Доста хора подценяват този факт и се отнасят с пренебрежение към устройството.

адаптер за нотебоок

Адаптерите се различават за различните модели лаптопи. Например, зарядно за ACER не е съвместимо с моделите на SONY. По-долните съвети ще ви насочат към добрите практики за поддръжката на зарядното ви.

1 Преди да включите ново зарядно в електрическата мрежа се уверете, че е конструирано да работи на правилния волтаж (110 или 220 волта).

2 Тъй като зарядното винаги стой някъде на пода, уверете се че е далече от възможни източници на вода.

3 В горещите летни дни е препоръчително да се изключва зарядното, ако загрее много. Прегряването е един от основните виновници за скъсяването на живота на компютърната електроника.

4 Когато се е заредила батерията, или когато не се използва е добре да бъде изключван от електрическата мрежа. Освен, че спестявате енергия, ще удължите и живота на устройството.

5 Ако ще използвате зарядното дълго време го поставете на повърхност, където ще се охлажда добре и ще има добра циркулация на въздуха.

6 Кабелът на зарядното не е добре да влиза  в контакт с остри ръбове на масата. Това може да прекъсне някои от проводниците в него и да доведе до неприятни последици.

букса на адаптер лаптоп

Помощ при избора на захранване за лаптоп

Поради наличието на много различни видове лаптопи съответно и зарядни, към тях е трудно понякога да намерим подходящия адаптер за преносимия си компютър. Всяка марка лаптопи има различни букси на устройствата си с някои изключения, където например зарядно за DELL може да бъде използвано за ACER.

Основното, което трябва да се вземе под внимание е вида на буксата, амперите и волтажът.

Буксата

Буксите се дават най-често като нещо от рода на 7.4*5.0, където 7.4 милиметра е външния диаметър на буксата и 5.0 милиметра е вътрешния диаметър. Понякога биват означавани, ако евентуално имат пин по средата.

букси на лаптопите

Волтове и ампери

Важно е волтовете и амперите на лаптопа да съвпадат с тези на зарядното. Тях може да видите от старото си зарядно.

волтове и ампери лаптоп

На тази снимка са обозначени V – волтове, А – ампери и P- силата на захранването във ватове.

На пазара могат да бъдат намерени и универсални захранвания и адаптери за лаптопи, които имат различни букси на най – разпространените преносими компютри.

Какво да вземем предвид при покупката на лаптоп ?

cd laptop

Всеки път, когато купуваме лаптоп трябва да вземем под внимание определени неща. Освен неговите характеристики, като процесор, рам памет и харддиск важни са и някои функционални особености на преносимия компютър, които ще улеснят работата с него.

Ето и кратък списък с нещата:

Оптично устройство (CD,DVD)

cd laptop

Такова устройство ще ви позволи лесно да запазвате вашата важна информация на дискове. Изключително лесно е и качването на филми и програми при наличието на такова устройство. Доста съвременни модели, като например преносимите компютри с по – малък екран нямат CD или DVD устройства.

Капацитетите на дисковете постоянно се увеличават, затова добър избор би бил едно BlueRay устройство, позволяващо ви да записвате до 50! гигабайта на диск. Тези устройства са все още скъпи и затова може да изчакате малко да паднат цените.

Вградена WEB камера

лаптоп уеб камера

Наличието на вградена камера е още едно улеснение. При наличието на толкова много социално интернет общуване е почти задължително лаптопът да разполага с вградена камера. Последните модели на тези камери имат възможност да предават HD или с високо качество. Доста модели имат увеличена чувствителност на светлина и предават добър образ и при ниска светлина в стаята.

Повечето преносими компютри с камера имат и вграден микрофон.

Кард рийдър

кард рийдър за лаптоп

Чудесно допълнение към преносимите компютри е четецът за карти. Това улеснява споделянето на файловете между вас и вашите приятели. Универсалните четци – с налични входове за всички видове карти – позволяват свъзрването на носители от фотоапарат, mp3 плеър, телефон. С card reader-ът можете да качите бързо нова песен в телефона си или да свалите току-що направените снимки.

Wi-Fi

безжичен интернет за лаптоп

Още едни плюс, който вече е стандарт за новите преносими компютри. Наличието на безжично вградено устройство позволява бързо и лесно свързване към наличните мрежи за достъп, където и да сте. Проверка на електронната поща, четене на последните новини или чат в Facebook, просто установете връзка с някоя мрежа и вие сте онлайн.

Втора батерия

втора батерия за лаптоп

Ако вашата батерия пада често и не издържа толкова, колкото ви е необходимо може да обмислите покупката на втора батерия. Има определени модели лаптопи, които позволяват вграждане на втора батерия на мястото на DVD устройството. Литиево Йонните батерии издържат повече от другите. 9 клетъчните батерии имат почти 50% повече от 6 клетъчните.

Мощно зарядно за лаптоп

zarqdno za acer adapter za acer

По-мощните зарядни за преносими компютри ще зареждат по бързо батерията. Ако бързате често и нямате много време да чакате, такова зарядно ще зареди лаптопът ви с до 30% по-бързо.